Magiczne święta z tym, co najlepsze - Dziczyzna w najlepszym wydaniu

Magiczne święta z tym, co najlepsze – Dziczyzna w najlepszym wydaniu

Aktulności

Zbliżają się święta Bożego Narodzenia – szczególny, magiczny i wyjątkowy czas w roku. Dzieci piszą listy do świętego Mikołaja, dorośli rozglądają się za prezentami, w sklepach czekają na nas ozdoby choinkowe i świąteczne kubki, a w radiu leci “Last christmas”. Większość z nas wie już, czy wigilię spędzi w domu rodzinnym, z przyjaciółmi, czy na wyjeździe w góry lub do ciepłych krajów. Każdy ma pewność, że chce spędzić ten czas radośnie, spokojnie, w otoczeniu tego, co nam najmilsze. Nikt jeszcze nie zastanawia się, co przygotować na świąteczny obiad, czym obdarować współpracowników, ani jak zachwycić gości na świątecznym przyjęciu. My mamy na to kilka dobrych, a przede wszystkim zdrowych, naturalnych i nieprzeciętnych, pomysłów.

Nadzwyczajny świąteczny obiad i świąteczne upominki

Najczęściej spotykane potrawy na świąteczny obiad to pieczona kaczka lub kurczak, roladki wołowe czy schab ze śliwkami. A gdyby tak w tym roku zaskoczyć gości i zaproponować im… dziczyznę? Wbrew powszechnej opinii, dziczyzna jest mięsem, które przyrządza się równie łatwo jak drób czy wieprzowinę, które serwujemy na obiady niemal każdego dnia. Tymczasem dziczyznę jadamy rzadko, o ile w ogóle, a jest to zupełnie niezrozumiałe. Warto więc przełamać się i zaprosić mięso z dzika na swoje święta. Jeśli podoba Ci się taki pomysł, ale obawiasz się mimo wszystko, że danie z dziczyzny mogłoby Ci się nie udać, to mamy na to sposób! Rodzinna firma Leśniczówka ma do zaoferowania wyjątkowe przysmaki, które dostarczy wprost do Twojego domu. Możesz zamówić paterę z dziczyzną, na której znajdziesz takie smakołyki jak chorizo z dzika, kiełbasa krakowska, kiełbasa myśliwska, kabanosy z dziczyzny w kilku odsłonach, salami z dzika czy kiełbasa z dzika. Cena patery zależna jest od ilości wędlin i w stu procentach adekwatne do jakości wyrobów. Jeśli wolisz jednak coś bardziej tradycyjnego i szlachetnego, to wybierz pieczonego w całości dzika. Danie to znane jest od wieków – już nasi władcy raczyli się tym przysmakiem setki lat temu. Pieczony dzik świetnie sprawdza się jako ciekawy dodatek do wesela czy studniówki, ale dlaczego nie zaprosić go do swojego świątecznego stołu i uraczyć najbliższych tak smaczną i tradycyjną potrawą?

Sklep z dziczyzną Leśniczówka ma także do zaoferowania wyjątkowe paczki i kosze prezentowe, wypełnione po brzegi nadzwyczajnymi, smacznymi i naturalnymi wyrobami własnej produkcji. Jak sami o sobie mówią: “Robimy wędliny z pasją, od lat według przepisów przekazywanych z dziada pradziada. Dbamy o to, aby nasze produkty były najwyższej jakości”. Osobiście możesz wybrać przysmaki, jakie mają znaleźć się w koszach prezentowych, dzięki czemu podarujesz swoim najbliższym możliwie jak najbardziej spersonalizowany podarunek.

Magiczne święta z tym, co najlepsze - Dziczyzna w najlepszym wydaniu

Dlaczego warto wybrać dziczyznę na święta?

Po pierwsze – dziczyzna jest zdrowa

Dziczyzna to najzdrowsze mięso dostępne na polskim rynku. Mięso z dzika, sarny czy jelenia bogate jest w witaminy, głównie z grupy B, fosfor, magnez, wapń,, łatwoprzysawajalne żelazo. Nie zawiera w sobie żadnych sztucznych składników, hormonów, czy konserwantów. Mało kto wie, ale dziczyzna, dzięki swobodzie ruchu, jest miesem wybieganym i chudym – chudszym niż mięso z drobiu! Dzięki temu jest też niskokaloryczna i posiada niską zawartość cholesterolu. Wszystko to sprawia, że dziczyznę można podawać zarówno małym dzieciom, jak i osobom starszym ,poniewaz wpływa ona korzystnie na nasze zdrowie.

Po drugie – dziczyzna jest smaczna

Dziczyzna ma wyjątkowy smak, ponieważ smakuje lasem. Dzięki naturalnej diecie, bogatej w takie przysmaki jak owoce leśne, grzyby, korzenie, bukiew czy leśne zioła, mięso z sarny, dzika i jelenia posiada naturalny i unikalny smak i aromat, których nie da się podrobić w żaden sposób. Ponadto każde z tych mieś, mimo, że tak pokrewne, nieco różni się od reszty. Dziczyzna ma mocny i charakterny smak, sarnina jest delikatna i krucha, zaś jelenina nieco ostrzejsza. Mięso z dzika, sarny czy jelenia, można też przygotować na dowolny sposób – można je piec, smażyć, grillować, wędzić, gotować, podawać w formie smakowitych wyrobów, jako danie główne czy przystawkę. Dziczyzna idealnie urozmaica kuchnię, weźmy na przykład pasztet z dziczyzny – pasztet z sarny jest delikatny w smaku, zaś pasztet z jelenia ma nieco ostrzejszy smak, a jednocześnie oba smakołyki łączy leśny aromat.

Magiczne święta z tym, co najlepsze - Dziczyzna w najlepszym wydaniu

Po trzecie – mięso najwyższej jakości

Podczas gdy drób czy wieprzowina to mięso produkowane masowo, dziczyzna jest mięsem wyjątkowym i starannie wyselekcjonowanym. Zanim mięso z dziczyzny trafi do sprzedaży, przechodzi restrykcyjne badania weterynaryjne i dopiero po uzyskaniu zadowalających wyników, dopuszczane jest do sprzedaży. Wiele osób odrzuca myśl o jedzeniu mięsa z sarny czy jelenia, mając w pamięci bajkę o Bambi – leśnym stworzonku, które żyło swobodnie w otoczeniu rodziny i przyjaciół. Ale to właśnie dzięki takiemu spokojnemu życiu, pozbawionemu ludzkiej ingerencji, bez stresu i niewoli, mięso z dziczyzny ma wyjątkowe właściwości smakowe i działa prozdrowotnie na ludzki organizm.

Po czwarte – cena dziczyzny

Stojąc przed sklepową chłodnią i wybierając mięso na obiad, najczęściej decydujemy się na mięso tańsze, niż zdrowsze. Dlatego zamiast dziczyzny, do naszego koszyka i żołądka trafia mięso zwierząt hodowlanych. Niewiele jednak osób zdaje sobie sprawę z tego, że tańsze mięso nie ma żadnej przewagi nad mięsem droższym, poza oszczędnościami pieniędzy. Gdyby jeszcze dziczyzna kosztowała krocie, jak trufle czy kawior, wybór świni nad dzikiem byłby zrozumiały. Ale dziczyzna na dobrą sprawę kosztuje niewiele więcej niż wieprzowina czy drób, za to o wiele lepiej wpływa na nasze zdrowie i jest o wiele smaczniejsza. Gdy wybieramy wino do kolacji czy buty do biegania, to stawiamy na produkt droższy, bo wiemy, że jest lepszej jakości. Warto przenieść ten nawyk także na mięso i zamiast mięsa masowej produkcji, wybrać jakość nad cenę. A święta to idealny czas, by zaprosić do swego domu dziczyznę i zachwycić swoich gości jej szlachetnym smakiem i aromatem.

Magiczne święta z tym, co najlepsze - Dziczyzna w najlepszym wydaniu

Artykuł powstał przy współpracy z https://lesniczowka.net

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o