Badanie poziomu cukru we krwi – na czym polega i kiedy warto je wykonać?

Badanie poziomu cukru we natur – na czym polega a kiedy o je wykonać?

Poradnik Klienta

Badanie poziomu cukru we naturze – na czym wierzy i kiedy warto je wykonać? Badanie poziomu glukozy we naturze to jedno z pierwszych badań diagnostycznych. Pozwoli ono zapobiegać poważnym schorzeniom trzustki, takim jak cukrzyca, i zwyczajnie je pomagać. Dowiedz się, kiedy udać się na pytanie, a i która jest podstawa poziomu cukru na czczo i po jedzeniu.

Badanie poziomu cukru we naturze – na czym wierzy i kiedy warto je wykonać?

Kiedy zbadać poziom glukozy?

Niektóre symptomy powinny nas szczególnie zaniepokoić. Przylegają do nich:

osłabienie,
nadmierne pragnienie,
zwiększona potliwość,
silne uczucie głodu,
kołatanie serca,
senność,
zmęczenie,
nawracające infekcje.

Kto powinien prowadzić badanie poziomu glukozy? Każdy rozsądny człowiek – raz w roku (szczególnie kobiety po 45. roku życia), osoby w ciąży – między 24. a 28. tygodniem (w planu wykrycia cukrzycy ciążowej), a też kobiety z części zwiększonego ryzyka, m.in.:

chcące na nadciśnienie tętnicze,
borykające się z nadwagą,
unikające wysiłku fizycznego,
po przebytej cukrzycy ciążowej,
u których stoi podejrzenie cukrzycy,
ze zdiagnozowanym zespołem policystycznych jajników lub chorobą sercowo-naczyniową.
Gdy się przygotować do poszukiwania poziomu cukru?

Badanie poziomu glukozy przedstawia się na czczo 12 godzin po spożyciu ostatniego posiłku. Najlepiej wybrać się na nie przed śniadaniem i zrezygnować z wcześniejszej aktywności fizycznej. Glukoza to cukier, który jest stosowany i redukowany podczas każdej sytuacji ruchu, wynik badania może więc zaprezentować się zaniżony. Dzień przed testem warto również unikać tłustych posiłków oraz przetworzonych przekąsek.

Jak prowadzi badanie?

Badanie poziomu glukozy liczy na uzyskaniu próbki krwi z były łokciowej lub opuszki palca. Można przeprowadzić również test obciążenia glukozą, który liczy na sprawdzeniu poziomu cukru we naturze na czczo, a następnie po 1 lub 2 godzinach po doustnym podaniu 75 g glukozy. Jeżeli organizm funkcjonuje prawidłowo, po terminie obecnego terminu poziom cukru powraca do zasady. Jak nie, istnieje obecne symbol do dalszej diagnostyki pod kątem podejrzenia cukrzycy, chorób trzustki, przysadki mózgowej bądź nadnerczy.

Norma cukru na czczo (u kobiet młodych): 70-110 mg/dl (3,9-6,1 mmol/l)

Norma cukru po jedzeniu (u kobiet młodych): < 140 mg/dl (7,8 mmol/l)

Dlaczego poziom cukru jest po zjedzeniu posiłku?

Poziom glukozy wzrasta po posiłku, co w konsekwencji prowadzi do uwolnienia insuliny (tzw. poposiłkowej) przez trzustkę. Insulina płaci za transport glukozy z natury do tkanek – wnika ona do ich wnętrza, oraz jej nadmiar magazynowany jest w wątrobie. Norma cukru po życiu jest wtedy niezależna z jego okresu na czczo. Gdy glukozy we naturze jest zbyt mało, trafia do tzw. hipoglikemii, której obrazami są bóle głowy, nerwowość czy drgawki. Długotrwały stan hipoglikemii może spowodować nawet do śpiączki.

Gdy poziom cukru wzrośnie, możemy zobaczyć objawy hiperglikemii. Przylegają do nich: wzmożone pragnienie, częste oddawanie moczu, osłabienie i ograniczona ostrość widzenia. W obecny rozwiązanie organizm informuje o za dużym stopniu glukozy, którą próbuje wydalić. Nagły, przekładający się stan hiperglikemii może tworzyć niewydolnością poszczególnych organów, uszkodzeniem mózgu albo nawet śpiączką.

 

zobacz również Badanie poziomu cukru we krwi – na czym polega i kiedy warto je wykonać?

0 0 votes
Daj ocenę
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments